
طراحی وب
طراحی وب سایت
طراحی وب سایت را میتوان این گونه نعریف کرد که مهارت و تجربه داشتن و توانایی راه اندازی صفحات وب سایت می باشد.تیم برنرز لی، مخترع وب، با برپا کردن یک وب سایت در اوت ۱۹۹۱، نام و نشان خود را به عنوان اولین و برترین سازندهٔ وب در تاریخ نگاشت. وی در اولین وب سایت خود، از اَبَرمتن و پیوندی برای ایمیل (پست الکترونیک) استفاده کرده بود.
در شروع، وب سایت ها با کُدهای بسیار ساده و راحت HTML برنامه نویسی میشدند، همان گونه که زبان نشانهگذاری که ساختاری بسیار سادهای به وب گاهها میداد، شامل سرتیتر وپاراگراف، و توانایی داشتن لینک دادن به آدرسهای دیگر با استفاده از ابرپیوند. در مقایسه با روشهای دیگر، این راه جدید و نو و مختلفی بوده که کاربر به راحتی و آسانی میتواند با یک مرورگر، صفحات لینک خورده را باز نماید.
با پیشرفت روز افزون وب و داشتن هنر طراحی آن، زبان های کُد نویسی اش، اَبَرمتن یا اچ تی ام ال، پیچیدهتر و سخت تر و پرانعطاف تر شد. ابزاری همانند جدولها که بیشتر برای نشان دادن نمودارهای دادهای بودند، به سرعت قابل استفاده ی ناصحیح و اشتباه، برای چیدمانهای پنهان در صفحات وب قرار گرفتند. با پیدایش الگوهای آبشاری وب یا «CSS»، روش نادرست طراحی با جدولهای پنهان در صفحه از گردونه خارج، و به جای آن استفاده ی مناسب از زبان کمکی «CSS» جایگزین شد.
فناوریهای یکپارچه سازی پایگاه داده (Database)، مانند زبانهای کُدنویسی سمت سرور (Server-Side Scripting) مانند CGI، PHP، ASP. NET، ASP، JSP و ColdFusion، و استانداردهای طراحی مدرن با الگوها (CSS)، ساختار وب سایتها راباز هم تغییرداده و آن را پیشرفته ترکردهاند.
هم چنین با آمدن نگارههای جاندار و فناوریهای پویانمایی به صفحهها، مانند فلَش (Flash)، چهره وب بیشتر ازپیش تغییر کرد و توانمندیهای تازه به سازندگان رسانه و طراحهای وب داده شد.
وب سایت یا تارنما
وب سایت یا تارنما مجموعهای گسترده ای از فایلهای گوناگون که اعم از تصویرها، نوسته ها و یا فایلهای متفاوت برنامه نویسی شدند که با هدف خاص و ویژه ای با هم مرتبط شدند. این فایل ها روی یک کامپیوتر «میزبان» یا یک «سرور» قرار میگیرند و با یک نام دامنه مشترک فراخوانی میشوند.انواع وب سایت
وب سایتها براساس کاربردهای و انواع برنامه نویسی ها به چند دسته ی مختلف دسته بندی میشوند که عبارتند از:وب سایتهای ثابت (Static Website)
این وب سایت ها تنها یکبار طراحی میشوند و اطلاعاتی که مورد نیاز است را در داخل آنها قرار می دهند و بعد از آن برای اینکه بخواهیم تغییراتی روی آن اعمال شود نیاز داریم به یک طراح حرفهای یانیمه حرفهای وب سایت است. زبان برنامه نویسی این گونه از وب سایتها اکثراً HTML و Java Script برنامه تویسی می شوند که در مدل توسعه یافته تر از CSS نیز بهره مند میشود. این نوع دسته از وب سایت ها بصورت HTML ساده وآسان طراحی میشوند.ازآن جایی که حجم بسیار کمی از کد در طراحی وب سایت های ثابت به کار گرفته میشود سرعت لود و بارگذاری (Loading) بسیار بالایی دارند. علاوه بر این هم کاهش حجم کدها که موجب خوانابودن بهتر وب سایت توسط رباتهای موتورهای جستجوگر گوگل میشود از یک طرف و کاهش مدت زمان لود و بارگذاری ازطرف دیگر باعث بهترشدن وضعیت آنها از لحاظ رتبه بندی موتورهای جستجوگر گوگل یا همان «رنکینگ» میشود. وب سایت های ثابت قیمت طراحی کمتری را نیز عمدتاً نسبت به سایر وب سایتها دارند.
عدم امکان ایجاد تغییرات در این مدل از وب سایتها توسط افراد معمولی علاوه بر اینکه موجب افزایش امنیت و همچنین موجب بهره مندی از گرافیک و ظاهری بسیار زیبا هم میشود زیرا که همه موارد ثابت است از جمله ی آن مطالب و اندازه های تصویرها وهم چنین همه ی عناصرتشکیل دهنده مکانی مشخص وثابتی را دارند بناربراین میتوان گفت برای محل قراری گیری هر یک از اجزاء بهترین و مناسب ترین تصمیم را گرفت.
اما از سوی دیگر نیز عدم امکان ایجاد تغییرات توسط افراد عادی موجب میشود که تا امکان بروزرسانی وب سایت توسط صاحبان و مدیران وب سایت گرفته شود.
نکته: وب سایت های ثابت (Static) برای اشخاص، شرکت ها و ارگان هایی مناسب و مفید است که حداکثر یکی دو بار در سال نیازمند به تغییرات در محتواهای وب سایت هستند.
وب سایت های پویا (Dynamic Website)
محتواهای وب سایت های داینامیک پس ازاینکه طراحی توسط اشخاص عادی که دسترسی به سیستم های مدیریت محتوای وب سایت را داشته باشند قابل تغییر است. زبان برنامه نویسی وب سایت های پویا میتوانند براساس نیاز های کاربران متفاوت و مختلف باشند ولی عمدتاً از زبان های ASP، ASP.Net و Php استفاده می کنند و همچنین از زبان های کمکی CSS و Silver light و یا Ajax برای ایجاد کردن قابلیت های خاص نیز بهره مند میشوتد.در این موارد از وب سایت ها ابتدا اول اسکلت وب سایت توسط طراح ایجاد میشود و بعد محتواها توسط مدیران وب سایتها تغییر میکند همانند فرم قراردادی که یکبار توسط افرادی ایجاد میشود و توسط افراد دیگری بارها کامل میشوند، از این رو طراح نسبت به محل قرارگرفتن و اندازه های دقیق متن ها و تصویرها و سایر مواردی که بعداً قرار است توسط مدیران وب سایت ها تغییر کنند مطلع نیست بنابراین چارهای ندارد غیر از این که همه ی جوانب را در نظر بگیرد و این کار موجب میشود که تاحدودی از گرافیک و جلوه ی وب سایت کاسته شود.
یکی از مزایای وب سایتهای داینامیک این است که هیچ محدودیتی برای ایجاد، تغییرات یا پاک کردن مطالب، تصویرها و صفحه ها و غیره وجود ندارد.
با توجه به این که در وب سایتهای پویا از زبان های برنامه نویسی پیشرفته و به روز استفاده میشود امکانات بسیار زیادی در آنها می توان ایجاد کرد که شامل ایجاد صفحه های هوشمند، فرمها وجستجوهای پیچیده می شود.
استفاده کردن خیلی زیاد از کدها موجب کندشدن لود یا بارگذاری وب سایت و امتیازهای آن در موتورهای جستجوگر گوگل میشود.
نکته: وب سایت های پویا برای اشخاص، شرکت ها و سازمان ویا ارگان هایی مفید است که بیشتر از دوبار درسال نیاز به تغییردادن محتوای وب سایت خود دارند.
پرتالها (Portal)
پرتالها وب سایتهای پویای جامع و کامل هستند که چندین هدف خاصی را در یک وب سایت دنبال میکنند به عبارت دیگر مجموع چند وب سایت پویا که برای رسیدن به اهداف خاصی در کنار یکدیگر قرار گرفتند را میتوان پرتال نام گذاری کرد. برای مثال پرتال خبری میتواند از چند وب سایت داینامیک ایجاد شده باشد که هر کدام ازآن ها امکانات خاصی مانند عضوگیری، منتشر کردن اخبارها، انتشار تصویرها، نظر سنجی و ... را در اختیار مدیران آن قرار می دهد.تمامی ویژگیهای یک وب سایت پویا میتواند در یک پرتال نیز درست و صحیح باشد.
نکته: معمولاً پرتالها توسط ارگان ها، گروه های مختلف وشرکت ها خریداری میشوند. به همین خاطر نیاز به بروزرسانی قسمت های مختلف اداره ی آن ها توسط یک شخص بسیار دشوار است مگر اینکه به چشم یک کار حداقل پاره وقت به آن توحه شود.
وب سایتهای متحرک استاتیک و نیمه داینامیک (Static and Dynamic Flash Website)
وب سایتهای فلش یا متحرک دو نوع استاتیک و نیمه داینامیک هستند و توسط نرمافزارهای خاص و ویژه تشکیل میشوند که در بعضی موارد از XML یا Action Script برای ایجاد کردن قابلیتهای تغییرات یا هوشمندی در این وب سایتها بهره مند میشود.به صورت کلی وب سایت های فلش ثابت (استاتیک) غیرقابل تغییرات میباشند و همانند وب سایت های ثابت یکبار توسط طراح تشکیل میشوند و برای تغییرات آن نیازمند این است که تا افراد بصورت حرفهای یا نیمه حرفهای از علم طراحی فلش برخوردار باشند.
اما وب سایتهای فلش نیمه داینامیک یا نیمه پویا همانند وب سایتهای پویا عمل میکنند که قابل تغییرات هستند اما تغییرات در آنها به سادگی و راحتی وب سایتهای پویا نیست و وسعت ایجاد تغییر نیز بسیار بسته ومحدودتر است.
از مزایای وب سایت های فلش جذاب وحرفه ای بودن آنها است. دارای گرافیک بسیار زیبا و انیمیشنهای جذاب می باشد. ولی از معایب بسیارعمده آنها میتوان به عدم خوانده شدن اطلاعات موجود در آن ها توسط ربات های موتورهای جستجوگر گوگل و عمدتاً سرعت بسیار پایین لود آن ها اشاره نمایید.
نکته: وب سایتهای فلش برای اشخاص و گروههای مختلف یا شرکتها و ارگان هایی مفید است که نیازی به تبلیغات ندارند و بسیاری از کاربران با آن ها آشناییت دارند همانند خواننده ها، سیاست مداران، بازیگرها و گروههای موسیقی، هتل های معروف و مکان های شیک توریستی راشامل می شود.
وب سایتهای مجهز به سیستم مدیریت محتوا (Content Management Systems)
وب سایتهای که دارای سیستم مدیریت تولید محتوا که در اصطلاح به CMS که مخفف Content Management System هم میگویند معروف هستند، وب سایتهایی از نوع پرتالها یا وب سایتهای پویا می باشند که برای مصارف خاص و ویژه توسط طراحان حرفهای و یا شرکت های طراحی حرفهای تشکیل میشوند.تمام مزایاها و معایب آن ها مربوط به وب سایتهای پویا در مورد وب سایت های مجهز به سیستم مدیریت تولید محتوا صدق میکند.
البته این را مد نظر داشته باشید که وب سایت های پویا و پرتال ها نیز مجهز به سیستم مدیریت تولید محتوا هستنداما آن چه که در CMSها مختلف است طراحی آن ها و سیستم های مدیریت تولید محتوای آن ها برای مصارف خاصی است.
از مزیت های سیستم های مدیریت تولید محتوا نسبت به سایر وب سایت های داینامیک میتوان به آماده بودن و کامل بودن آن ها اشاره نمایید. از این رو اکثر این طور از وب سایت ها درکمتر از ۳ روز کاری قابل نصب و استفاده می باشند.
طراحی وب سایت های CMS همانند یک خط تولید محصولات هست واز آنجایی که طراح باید نمونههای محدودی را بصورت انبوه تولید کند تلاش می کنند که در رعایت تمامی اصول امنیتی، گرافیکی، موارد مربوط به رنکینگ و امتیازهای موتورهای جستجوگر گوگل و بسیاری از موارد مفید میکند.
با دقت به مزایای آن ها به تمامی اشخاص، سازمانها و شرکت هایی که شرایط وب سایتهای داینامیک رادارند پیشنهاد میشود که تا ابتدا به دنبال سیستمهای مدیریت تولید محتوای مخصوص بکارخود باشند و در صورتیکه پیدا نکردند به طراحی وب سایتهای پویا روی آورند.
طراحی وب سایت
وب گاه مجموعهای مختلف از اطلاعات دربارهٔ موضوعات و یا عناوین خاص است. که طراحی یک وب گاه تعیین کننده آرایش و ساختار صفحه های وبی است که به وجود آورنده وب گاه خواهندبود. یک صفحه وب شامل اطلاعاتی درباره ی اهداف ایجاد وب گاه میباشد. یک وب سایت رامانند کتابی فرض کنید که هر یک از صفحات وب در حکم برگی از کتاب خواهند بود.در زمینه طراحی وب سایت جنبههای بسیار مختلف مد نظر گرفته می شود که به خاطر پیشرفت روز افزون اینترنت همیشه براین موارد افزوده میشود. برای وب گاههای تجاری عمومی، موارد زیر از جمله اصلیترین و اساسی ترین آن ها محسوب می شود:
طراحی وب سایت مطابق با عنوان ها و محتوای مطالب میباشند.
مطلب ها، جوهر کلام و اطلاعات مریوط به درون وب سایت باید مطابق با اهداف وب سایت بوده و طیفی از عموم رانشانه رود که به دنبال اطلاعات ارائه شده در وب سایت هستند.
وب سایت بایستی قابل درک و فهم بوده و برای برقراری ارتباط باآن حتی برای کاربرانی که آشنایی چندانی با وب ندارند، راحت و آسان باشد. چنان چه وب سایت به اندازه کافی بزرگ بوده و اطلاعات بسیار زیادی را شامل شود، بایستی اطلاعات راهنما را به گونهای استفاده کند که به سرعت در اختیار مخاطبان قرار بگیرند.
نمای کار باید کلی و جامع بوده و تمامی صفحات را دربر بگیرد تابتواند پایداری و ثبات را القا نماید. سبک نگارش باید بسیار زیبا و ویژه بوده و متناسب با سلایق کاربران و محتوای وب سایت باشد.
درنگارش متن ها و اطلاعاتی که کاربران به دنبال آن هااست باید بزرگ نمایی شود تابه بیننده القا نمایدکه این همان چیزی است که به دنبال آن بوده است.
همچنین وب سایت باید به سادگی و راحتی در اینترنت پیدا شود و درصورت امکان در بالای لیستهای جستجو قرار بگیرد، اگر چه همواره این طور نباشد حداقل در موتورهای جستجوگر گوگل اصلی چنین باشد.
یک وب گاه معمولاً شامل متن ها و تصویرها است. اولین صفحه ی یک وب سایت صفحه ی خانه (Home Page) و یا صفحه ی ایندکس (Index) نامیده میشود. برخی از وب گاهها از صفحهای استفاده میکنند که معمولاً صفحه خوش آمد نام گذاری میشود. این صفحه امکان دارد شامل مواردی همانند پیغام خوش آمدگویی، انتخاب زبان، انتخاب ناحیه جغرافیایی ویا اعلام کردن عدم پذیرش مسئولیت درموارد خاص باشد. هر صفحه وب درون وب سایت، یک فایل HTML است که URL خاص به خودرا دارد.
پس از اینکه هر صفحه وب ساخته شد، این صفحه ها بااستفاده از فهرست راهنمایی که از لینک های مختلف تشکیل شده است به یک دیگر متصل میشوند.
زمانی که یک وب سایت کامل می شود برای آن که برای همه کاربران بر روی اینترنت قابل مشاهده باشد باید انتشار ویا ارسال (Upload) شود. اینکار به کمک یک میزبان FTP انجام میشود. زمانی که وب سایت منتشر شد، مسئول وب سایت برای بالابردن بازدیدکنندگان، از تکنیک های مختلف استفاده میکند. اینکار با ثبت کردن وب سایت در موتورهای جستجوگر نظیر Google و Yahoo، تبادل لینک ها با وب سایتهای دیگر، تشکیل پیوند با وب گاههای مشابه و غیره امکانپذیراست.
طراحی وب سایت طرح وب سایت به قالب های نمایشی و طراحی گرافیکی صفحه های موجود در وب گاه گفته می شودکه معرف تولید محتوا و مطالب آن وب سایت میباشد. طرح وب جلوه بصری اهداف وب گاه است و اولین بخش از یک صفحه وب است که ذهن کاربر رابا خود درگیر میکند.
طراحی وب سایت با درنظر گرفتن اهداف وب سایت و کاربران آن و بااستفاده از المانهای مناسب بارویکردهای وب سایت وبه کمک داشتن ذهن خلاق و ذوق هنری خود در استفاده کردن ابعاد و رنگ ها، طرحی خلق میکند که ضمن ایجاد یکپارچگی در تمامی صفحه های وب گاه، نمای تکرارشونده وخسته کننده را به کاربران القا نکند. در وب گاه باید ازالگوی ثابت ومشخصی در تمامی صفحه ها استفاده کردکه کاربران به هنگام مشاهده صفحه ها متوجه این است که همه صفحات در یک وب سایت مشخص می باشند.;